Martijn Nijhoff
martijnnijhoff
klik op de foto voor meer....

Bij sommige mensen speelt tijd geen rol en Martijn Nijhoff is zo iemand. Ontspannen zit hij op de stoel bij het raam, kopje koffie in de hand en cake op tafel (het is zijn 26e verjaardag vandaag, en nee, ik hoef me niet schuldig te voelen dat ik er ben), een peinzende blik als de vraag wat lastig is,   en al die tijd gaan zijn woorden vergezeld met pretlichtjes in zijn ogen.

Martijn is momenteel een paar dagen bij zijn ouders in Nijverdal, en woont zelf in Rotterdam. Het feit dat hij in een studentenwoning woont, zegt niet dat ik een student voor me heb zitten. Inmiddels niet meer, want afgelopen november is hij afgestudeerd aan de opleiding Communication, Multimedia & Design, waarbinnen zijn interesses vooral bij webdesign/marketing liggen. Jarig én afgestudeerd, twee keer feest. En een leven dat momenteel bestaat uit het werken aan zijn portfolio (www.martijnnijhoff.nl), het zoeken van werk, en hij is samen met een goede vriend een christelijke kamersite aan het opzetten (om even reclame te  maken): www.stundentenstekkie.nl. 'De kamersite voor Christelijke jongeren.'

"Ik kap er mee"

We gaan de diepte in als hij twee woorden noemt, ter omschrijving van zijn geloofsleven: bloeiend en rust. Rust? Ja, rust. We gaan drie jaren terug...

Martijn bezocht een weekend van 'Ichthus', een christelijke studentenvereniging. "Op dat weekend ging het over de liefde van Jezus enzo., maar het deed me allemaal niks meer."  Hij is christelijk opgevoed, en heeft het geloof wel meegekregen. Maar het bleef bij een 'aangenomen geloof', waar hij niks mee deed. Zo ook dat weekend, "Tijdens een van de studies van dat weekend, had ik het helemaal gehad en ben ik weggelopen". Dat was het begin van een twee maanden durende zoektocht naar het bestaan van God en naar Zijn betekenis voor Martijns leven, in eerste instantie zeer tegen zijn zin in. "Ik wilde van het geloof af, ik wilde er niets meer mee te maken hebben en niets eens nadenken over het eventuele bestaan van God, maar dat lukte niet. 'Iets' hield me er aan vast." Dat 'iets' waren zijn vrienden. Doordat zijn sociale leven en het geloof met elkaar verweven waren, doordat veel vrienden geloven, was het moeilijk om het geloof te ontwijken. "Op een dag was ik het helemaal zat en smste ik een vriendin: 'ik kap er mee'. 's Avonds heb ik tegen God gezegd dat als Hij bestond, Hij dat maar moest laten zien." 'Toevallig' lag er een Bijbel voor zijn neus, die open lag bij psalm 69, waarvan vooral de eerste vier verzen die hem raakten. Martijn is gewoon gaan slapen, maar werd middenin de nacht wakker, en wist toen: Hij is er.

Op Palmzondag, in 2008, heeft Martijn belijdenis gedaan in de 'Pelgrimvaarders Kerk' Delfshaven in Rotterdam. Dit is een bloeiende, jonge kerk met een missionair karakter. "Ik hecht meer waarde aan wat een kerk uitstraalt, dan aan het gegeven dat het een traditionele of 'halleluja'-gemeente is. Deze kerk is traditioneel, maar straalt wat uit: ze doet veel in de wijk, en betekent onder andere veel in de wijk Spangen/Delfshaven. Zo organiseren ze voetbal-activiteiten met jongeren uit de wijk. De jongeren vragen me dan niks over het geloof, maar je straalt wel wat uit. Er is betrokkenheid naar elkaar én naar buiten toe, en dat is het belangrijkste voor mij."

Zingend op een kratje

Nee, Martijn is geen evangelist die zingend op een kratje op de Rotterdamse markt staat. "Je wilt me niet horen zingen!" Maar als het geloof ter sprake komt, laat hij zich er niet van weerhouden om het gesprek aan te gaan. En die gesprekken komen steeds vaker voor. "Dat is natuurlijk mooi, ik ben iemand die interesse heeft in andere mensen. Maar het is soms ook lastig dat je eigenlijk meer wilt vertellen over je geloof, maar dat je verstandelijk ook weet dat dat kan afschrikken." En als mensen vragen naar bewijzen of argumenten voor het geloof, heb je dan altijd een antwoord? "Nee." Wil je dat? "Nee."  Ik zwijg beduusd. "Haha... Nee, ik hoef geen perfecte bewijzen of argumenten te hebben op alle vragen. Ik praat vanuit mijzelf, vanuit mijn geloofsbeleving en mijn eigen ervaringen met het geloof. Ik denk zelf, dat dan veel meer bereikt."

Nu, drie jaar later, is zijn geloof dus bloeiend en geeft het rust. Rust door de zekerheid die hij nu heeft over het bestaan van God. "God bestaat, en is er ook voor míj, daar kan ik nu op terug vallen. Dat is een groot verschil met vroeger."

 

Stelling:

Ik vind de nieuwe website mooi geworden
 

Wij zoeken nog.....

Jonge verslaggevers of verslaggeefsters!

Lijkt je dit wat, neem contact op met de webredactie!

Interview met.....

Martijn Nijhoff

martijnnijhoff
klik op de foto voor meer....

Youth for Christ Nieuwsbrief

yfc
Wil jij met ons meedenken over jeugddiensten?

Heb jij vragen of opmerkingen?

CLOAKING

ontwerp & realisatie: nofarmer, internet- & mediadiensten